Home » Schroth oefentherapie bij scoliose » Onderzoek en behandeling

Onderzoek en behandeling

Onderzoek

De diagnose zal uiteindelijk altijd worden vastgesteld door een orthopeed door middel van een röntgenfoto. Zonder een foto is de ernst van de scoliose lastig in te schatten, en eventuele veranderingen kun je dan ook niet constateren.
De orthopeed bepaalt aan de hand van de foto de localisatie en ernst van de scoliose. Deze wordt  meestal gemeten in de scoliosehoeken van Cobb (zie afbeelding).Afbeeldingsresultaat voor afbeelding cobbse hoek Ook de groeiverwachting, kan door middel van een röntgenfoto van de bekkenranden worden bepaald (= Risser tekenen). Aangezien de scoliose tijdens de groei het snelst kan toenemen is dit belangrijk om te weten.
Hij bekijkt ook de souplesse van de rug (=bending röntgenfoto’s): vermindert/verdwijnt de kromming als er naar de andere kant wordt gebogen.

Hoe wordt het behandeld?

De mate van verkromming bepaalt de intensiteit en duur van de therapie, en hoe vaak een controle bij de orthopeed nodig is.
Wanneer de orthopeed aan de hand van de röntgenfoto’s heeft bepaald dat de scoliose ernstig is, en een kind nog niet is uitgegroeid, is brace behandeling mogelijk aangewezen.
Bij ernstige verkrommingen wordt de wervelkolom operatief gecorrigeerd en vastgezet.

In alle gevallen kan de Schroth therapeut begeleiden, adviseren, informeren en steunen  bij het leren omgaan met de scoliose.

Sporten

Sporten is een goede aanvulling op de therapie, maar kan deze nooit vervangen.
Wij raden sporten aan waardoor de conditie van het hele lichaam verbetert, flink wordt doorgeademd en die bij voorkeur symmetrisch zijn, maar elke vorm van sport is beter dan niet bewegen.
Denk aan:
– zwemmen
– atletiek
– ballet, dansen (ook stijldansen)
– wandelen, nordic walking
– aerobics of aquarobics
– pilates of yoga
Uiteraard is het niet de bedoeling dat sporten/oefeningen pijn doen. Mocht dit toch gebeuren dan moet er altijd overlegd worden met de therapeut om dit op te lossen.

Veel jongeren sporten op de sportschool. De cardio oefeningen (denk aan crosstrainer, fietsen, loopband) geven over het algemeen geen problemen. Voor de krachtoefeningen is meestal specifieke begeleiding nodig door de therapeut om te voorkomen dat de scoliose erdoor verergert.
Er is geen sport die de scoliose kan verminderen.

Voor meer informatie over scoliose: www.scoliose.nl