Home » Indicaties

Indicaties

Mensen kunnen op uw verwijzing bij ons onder behandeling komen of sinds 1 juli 2008 ook op eigen initiatief via Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO). Verwijzing naar een oefentherapeut is geïndiceerd in geval van:

  • Veranderd houdingspatroon (gespannen houding, inactieve houding, antalgische houding)
  • Veranderd bewegingsgedrag (looppatroon, opstaan, evenwicht)
  • Klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een chronische overbelasting van het lichaam
  • Klachten die recidiverend zijn of chronisch (wordende) klachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn

Indicaties voor oefentherapie:

Klachten van armen, nek en schouders: ontstaan vaak door verkeerde houding, overbelasting of spanningen.

Hoofdpijnklachten: ontstaat vaak door verkeerd/gespannen houding bijv. aan computer, laptop waardoor veel spanning op nekspieren komt die aan het achterhoofd aanhechten. Deze kunnen ook druk achter ogen en oren geven.

(Lage) rugklachten, bekkenklachten: of klachten die eruit voortvloeien zoals uitstraling in benen.

Ademhalingsklachten bijvoorbeeld benauwdheid, COPD, hyperventilatie.

Stomapatiënten: geschoold in het ME+ herstelprogramma om trainingen en therapie te geven aan patiënten met stoma voor en na de operatie te begeleiden.

Zwangerschap: voorlichting en houdings- en bewegingsadvies met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling.

Diastase Rectus Abdominus: tijdens de zwangerschap gaat de spier gaat splijten en de beide delen van de rechte buikspier wijken.Meestal hersteld dit n de zwangerscap, bij een grote diastase geven wij trainingsadviezen en/of tapen de buik.

Houdings- en bewegingsafwijkingen: een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen klachten geven. Bijv. een inactieve houding, s-boch (scoliose), holle rug (lordose)of versterkte bolle bovenrug (kyfose).

Heup-, knie- en voetklachten: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren zijn voorbeelden van oorzaken.

Reumatische aandoeningen: zoals artrosse, fibromyalgie, reumatoide artritis, ziekte van Bechterew.

Orthopedische aandoeningen: zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann, ideiopathische scoliose, ernstige kyfose, maar ook postoperatief na een Total Hip of Knee geven wij houdings en bewegingsaviezen.

Neurologische aandoeningen: zoals hernia, ischias, uitstralende zenuwpijnen, stenose, Multiple Sclerose, cervicaal syndroom.

Arbeidsrelevante en beroepsklachten: Door te veel of verkeerde belasting van het lichaam tijdens het werk kunnen er overbelastingsletsels ontstaan.

 

Voor meer informatie kijk ook op www.oefentherapeut.nl