Home » Zit met Pit!

Zit met Pit!

logo-zit-met-pit

Zit met Pit! is een lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, gericht op het aanleren van een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen.

Het lesprogramma is opgebouwd rond het stripfiguurtje Pietje Pit. Net als veel kinderen vindt Pietje gamen het leukste wat er is, maar dan … krijgt hij pijn. Oei! Samen met Pietje ontdekken de kinderen spelenderwijs wat er mis ging en hoe het beter gaat. Pietje Pit geeft het goede voorbeeld en moedigt de kinderen aan om met hem mee te doen.

Zit met Pit! is spelenderwijs leren met veel interactie. Kinderen ontdekken de werking van hun wervels en spieren.
Ze leren de vuistregels voor een goede werkhouding en voldoende bewegen.
We leggen de link tussen te lang, te veel of verkeerd zitten en pijnklachten.
Ze gaan actief aan de slag met oefeningen, spelletjes en opdrachten, zoals “Laat je spierballen eens zien”. Leuk, leerzaam en effectief.

Nieuwe gewoontes blijven niet ‘vanzelf’ plakken. Zeker niet bij kinderen van 8-9 jaar die druk zijn met hun spelcomputer. Daarom betrekken we ook hun ouders en leerkrachten bij de lessen. Via ouderbrieven en huiswerkopdrachten leren zij de basiskennis over Zit met Pit!, zodat zij de kinderen kunnen helpen waar nodig. Dus zit een kind met de rug gedraaid naar het digibord? Dan klinkt het: “Zit met Pit!” en iedereen snapt wat de bedoeling is.

Oefentherapie_cranendonk_zit-met-pit-boekje Oefentherapie_cranendonk_zit-met-pit-boekje-a

Onze kinderen groeien op in een tijd met veel digitale verleidingen. Zij hebben de hulp van volwassenen nodig om hier een goede balans in te vinden. Verbieden van smartphone of tablet heeft geen zin, de auto en de tv zijn ook niet meer uit te bannen. Kinderen moeten juist leren hoe ermee om te gaan.
Van alle kinderen tussen de 10 en 12 jaar heeft 78% een smartphone. De verwachting is dat steeds jongere kinderen een smartphone gaan gebruiken.
kinderen_met_een-kantoorbaa              gamen           zmp_jongen_tabletnek

 

  • Kinderen zitten vaak langdurig met hun hoofd naar voren gebogen. Dit kan leiden tot overbelasting van de nekspieren, met als gevolg pijn in nek, schouders of hoofdpijn.
  • Ook in de praktijk wordt in de individuele behandelingen zit met pit! programma gebuikt om kinderen bewust te maken van hun houding.
  • Alle reden dus om het zitten zo veel mogelijk af te wisselen. Dat kan met bewegen, maar ook met het variëren van houdingen. Het advies aan iedereen met een zittend beroep (dus ook onze schooljeugd) luidt: las elk half uur een beweegmomentje in van ten minste twee minuten of ga eens staand werken.
  • Orthopedisch Chirurg Piet van Loon waarschuwt voor de gameboyrug. Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen boven hun smartphones, Nintendo’s of tablets, dat ze er een kromme, vergroeide rug van krijgen.zit-met-pit
  • “Uit MRI-scans blijkt dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar van wie we eigenlijk denken dat ze gezond zijn, al de rug heeft van een 50 jarige.